Florida – Ständer, lyx och Islands of Adventure

Roadtrip i Florida – stränder, lyx och temapark

Efter att ha riktat Kickis nos österut i flera veckor tog nu vägen plötsligt slut, och vi befann oss vid Atlantkusten. Strandhugget vi valt ut i förväg heter Amelia Island och ligger strax utanför Jacksonville, Florida. Amelia Island är en ö bara i den bemärkelsen att det finns en flod/kanal som avgränsar den från fastlandet, och vi märkte inte ens överfarten.
Större delen av kuststräckan på ön ägs av olika hotell eller resortanläggningar, vi hade bokat in oss på en av de största – Omni Amelia Island Plantation resort.

Omni visade sig vara stor som en stadsdel, men snyggt och prydligt inbäddat i grönska och med små träddungar, planteringar och snirkliga vägar som uppenbarligen ritats av någon landskapsarkitekt med hybris. Hotellbyggnader, hyrvillor och restauranger ligger utspridda gruppvis så att man faktiskt inte upplever det som särskilt stort och opersonligt.
Själva anläggningen är lyxig rakt igenom – här fanns resans definitivt bästa gym, flera snygga pooler och en välansad golfbana. Faktum är att man kände sig lite malplacerad redan i den vräkiga lobbyn vid incheckningen, ffa eftersom vi dök upp svettiga och sunkiga efter en lång körning.
Men vi anpassade oss snabbt till vår omgivning!

Receptionen på Omni Amelia Island Plantation Resort, Jacksonville Florida  Omni Amelia Island Plantation Resort, Jacksonville Florida

Omni Amelia Island Plantation Resort, flott värre

Dagen spenderades på stranden (återigen fantastiskt bad med 30 grader i vattnet), vi hann med en tur på gymmet och på kvällen drog vi fördel av Omnis fina restaurangutbud. Vi hittade ett ställe med fisk- och skaldjurstema som också hade duktiga bartenders (och till Simons glädje en ölkännare). Just den här kvällen råkade vara midsommarafton, och undertecknad lyckades specialbeställa jordgubbar med grädde till dessert. Lycka!

Nästa morgon åkte vi ett stycke inåt land och åt frukost på en lokal diner. Den såg inte mycket ut för världen från utsidan, men när vi kom in visade det sig att det här var frukosthaket för hela bygden – massvis med folk, och på alla bord höga staplar av pannkakor och bacon.

Mätta och belåtna efter en typisk amerikansk brakfrukost körde vi söderut längs kusten och småningom inåt land till Orlando. Här delade vi upp gruppen i två halvor efter intresse – Hannah och Sophie hängav sig åt shopping på the Florida Mall (enorm galleria), medan Simon och Magnus letade upp en kombinerad vapenaffär/skjutbana och provsköt revolvrar och pistoler… Lite könsstereotypt kan tyckas, men alla var nöjda!

Vi lade oss (någorlunda) tidigt för att vara utvilade till nästa dags stora begivenhet – Temapark! Eftersom vi bara hade en dag för dylikt äventyr fick vi prioritera efter förmåga, och kom överens om att prova Islands of Adventure som är en relativt ny park avknoppad från Universal Studios.

Islands of Adventure FloridaWo-ho!

Vi kom iväg tidigt och var på plats i parken redan vid öppningsdags, och kunde alltså stå på främsta köplats till de största och häftigaste attraktionerna. Att passa på att åka de populära bergochdalbanorna på förmiddagen var faktiskt väldigt smidigt, vi behövde knappt köa längre än en kvart någonstans! Uppåt dagen ökade köerna avsevärt, men då hade vi redan hunnit bli ganska mätta på åkturer och passade på att fly undan värmen på lunchställen och glassbarer. Framåt eftermiddagen gjorde vi repris på ett par favorit-attraktioner, och sedan rundade vi av besöket.
Sammanfattningsvis får Islands of Adventure höga betyg, framförallt den nybyggda Harry Potter-världen som både var snyggast uppbyggd och hade bästa åkturerna. Missa inte, om ni åker dit!

Harry Potters värld på Islands of Adventure Florida Harry Potters värld på Islands of Adventure Orlando Florida

Harry Potters värld på Islands of Adventure

På kvällen åt vi middag på Chili’s, en konceptrestaurang med lite Texmex-tema som finns överallt. Bra och prisvärt käk, tycker vi, och de visar sport non stop. De fotbollsintresserade medlemmarna i resesällskapet kunde alltså förkovra sig i VM medan vi åt. Lycka (tydligen)!

Efter Orlando och temaparksäventyr ställde vi in GPS:en på Naples, som ligger på Floridas sydvästra kust. Här hade vi råkat boka ett väldigt fint hotell som dessutom uppgraderade vårt rum till en svit med kök, vardagsrum och dubbla badrum. Nu hade vi ju som tur var hunnit vänja oss vid lyxliv på Amelia island, så det gick ingen nöd på oss här..!

Naples Beach FloridaSchysst läge..!

Hotellet låg precis vid stranden, som var fantastisk. Vit, finkornig sand och återigen utmärkt badvänligt vatten på sisådär 28-30 grader. Den enda nackdelen var att fler än vi turister gillade den här stranden; kl 18.00 blev vi bortkörda från våra solstolar, till förmån för havssköldpaddorna som tydligen insisterade på avskildhet för nattliga lekar och äggläggande..

Efter Naples drog vi vidare i vårt favorit-vädersträck, österut! Mer om det i nästa (sista!) inlägg!