Panorama över Biscayne Bay i Florida

Florida

Resa till Florida
Delstaten Florida kallas “Sunshine state” för sina måga soldagar och härliga klimat. Här finns spännande städer och stora turistattraktioner som Orlando med sina nöjesparker, exklusiva Miami med sitt välkända strandområde och tropiska Key West längst ner i söder. Från Sverige är det cirka 800 mil till Florida. Det tar nästan lika lång tid att flyga till södra Florida som till västra USA (till exempel ligger Las Vegas knappt 900 mil från Sverige).

Roadtrip i Florida

Florida upplevs bäst genom att man gör en roadtrip, dFlorida har härliga, breda och välskyltade vägar och det är oftast en fröjd att köra i den avlånga delstaten. Du tar dig enkelt till närliggande städer och attraktioner med hyrbil, och många sevärdheter går inte ens att se utan bil här. Du kan välja att köra längs Floridas östkust från norr till söder längs den vackra A1 som går ända uppifrån Georgia ner till södra Florida. På flera håll i delstaten finns natursköna vägar och utmärkta rutter, som The Scenic Highway nedanför Orlando och den södra Florida Keys Scenic Byway med havet på båda sidor av vägen, eller rutter genom historiska landsbygdområden i norr. Du lär märka att här finns lika många smultronställen mellan attraktionerna, och det är bra att ha tid att utforska längs vägen i din egen takt!

Om du vill få ut det mesta av din resa och verkligen göra den oförglömlig, så kan du enkelt kombinera ett besök i Florida med en kryssning eller resa till Karibien. Floridas kuststäder är nämligen kända avresehamnar för fantastiska kryssningar i den karibiska övärlden, och det går att hitta prisvärda alternativ på allt ifrån några dagar till långkryssningar.

Miami

När man diskuterar en resa till Miami är ofta legendariska Miami Beach på mångas besökslista. Miami Beach ligger på en ö lite öster om själva staden Miami och här finns milslånga stränder, fina golfklubbar och bra nattliv. Miami (och Fort Lauderdale några mil norrut) är utgångspunkt för många kryssningar i Karibien. Miami är också bra som utgångspunkt för olika utflykter som ni hittar på länken nedan.

Orlando

Orlando är det självklara valet för barnfamiljer som vill resa till USA. I staden finns Floridas världsberömda nöjesparker som DisneyWorld, Disney’s Hollywood Studios, SeaWorld, Universal Studios och Wizarding World of Harry Potter. Cirka en timme öster om Orlando ligger dessutom attraktioner som Kennedy Space Center och Daytona Beach. Ovanför Orlando ligger också den vackra nationalparken Ocala National Forest som är känd för sina kristallklara källor.

Key West

Till Key West reser man för att bada, snorkla, äta god mat och njuta av utelivet. Key West ligger i södra Florida (här finns USA:s fastlands sydligaste punkt) och det tar ungefär tre timmar att köra från Miami till Key West. I princip bilvägen dit är längs med havet och fina vyer på båda sidor, eftersom hela landbiten som går ut mot Key West är väldigt smal. Den vackra vägen till Key West kallas Florida Keys Scenic Byway.

Tampa

Tampa ligger i Tampa Bay mitt på Floridas östkust. Staden är en populär destiantion för familjer för sina trevliga och berömda nöjesparker, stora Zoo, The Florida Aquarium och väldigt fina badstränder. Tampa ligger bara 1 timme och 20 minuter från Orlando, och ofta går det att köpa kombinerade dagspass för städernas olika nöjesparker.

Fort Lauderdale

Fort Lauderdale ligger ca 30 minuter från Miami, och är mer avslappnad och inte lika dyr som den närliggande partystaden. Det är inte ovanligt att besökare flyger billigare till Fort Lauderdale för att sedan ta sig vidare till Miami. I Fort Lauderdale ligger Everglades Holiday Park där du kan se alligatorshower och åka airboat in i Everglades vildmark. Den närmaste entrén till “riktiga” Everglades National Park ligger ca 1 timme och 30 minuter från Fort Lauderdale, och heter Shark Valley. Det finns även en ingång i Miami.

Klimatet i Florida

Klimatet i Florida är väldigt behagligt (åtminstone så länge orkanerna håller sig borta). Se tabellen nedan över temperaturer i Miami, Orlando och Key West.
Klimat och temperaturer i olika städer i Florida