Deep South – Alabama och Georgia

Roadtrip – Deep South

Visserligen är New Orleans i högsta grad en del av den amerikanska Södern, men det är när man fortsätter österut in i Alabama och Georgia som man verkligen slås av den där stereotypa sydstatskänslan. På många sätt kändes det som att köra bakåt i tiden, och rakt in i en filmkuliss till Forrest Gump eller Stekta gröna tomater.
Det är grönt och frodigt, varmt och fuktigt och gott om skuggiga verandor med gungstolar och hammockar. Folk man möter talar en härlig sydstatsdialekt, och den allestädes närvarande Stars and Stripes får här samsas på stången med den konfederativa sydstatsfanan.

Vårt första stopp gjorde vi strax utanför Mobile, Alabama, där vi hittade ett trevligt lunchställe som serverade lokala specialiteter precis vid vattenbrynet. Crabcakes, crab soup, fish stuffed with crab… Ni ser mönstret.

krabbspäckad fisk USAMmmm… krabbspäckad fisk

USS Alabama

Ett stenkast från denna krabbhimmel besökte vi sedan ett armémuseum där det pensionerade stridsfartyget USS Alabama ligger för ankar. Man fick gå in och kika i alla skrymslen och vrår på fartyget, och lära sig om hur livet ombord fungerat osv. Det fanns också en landutställning med stridsvagnar, amfibiefordon mm.

stridsfartyget USS Alabama i USAUSS Alabama

Inne i stridsfartyget USS Alabama USA

Säng på stridsfartyget USS AlabamaSophie klättrar djupare ned i krigsfartyget/bastuflotten, Simon tar igen sig en stund…

 

Det var fruktansvärt varmt redan utanför skeppet, och sedan blev det bara värre efterhand som man vandrade djupare in i den gigantiska plåtskorven…
Hettan begränsade vistelsen, men likväl tyckte hela gänget att det var ett oväntat kul museibesök.

Vapen på stridsfartyget USS Alabama - USAResesällskapet på krigsstigen…

Destin – Florida

Efter Alabama tog vi en avstickare till nordvästra Floridas kust och övernattade i Destin. Enligt böckerna är Destin en mysig liten småstad, men det blev uppenbart att litteraturen inte hängt med i utvecklingen – det kryllade av folk, bilar och hotell!
Stranden var vykortsperfekt med finkornig vit sand och turkost hav, och badtemperaturen var typ 30 grader. Underbart!
Mindre underbart var det faktum att alla restauranger var överfulla, det var t.o.m väntelista för köplats till den “irländska” puben. Lite snopet fick vi nöja oss med middag på närmsta hamburgersylta, What-a-burger…

Destin på natten i USADestin by night

Kvällen spenderades med kortspel på hotellrummet, där Hannah imponerade alla (inklusive sig själv?) med sin förmåga att “känna av” spelkort utan att se på dem. Eller åtminstone spader 8..
Synd bara att vi redan passerat Las Vegas, annars hade vi säkert kunnat slå mynt av denna nyupptäckta klärvoajans.

Georgia

Nästa dag rullade vi in i Georgia, som tävlar med Alabama om att vara mest sydstatsstereotyp. Väldigt charmig landsbygd och småstäder, och väldigt många rostiga Pick ups.
Vi hade sett ut en avståndsmässigt lämplig småstad på kartan och hamnade därför i Valdosta. Vi övernattade på ett bed & breakfast som hette Fairview Inn och som ligger i den äldsta delen av staden, mitt inne i villakvarteren och med en hemtrevlig och gemytlig känsla. Fairview drivs av ett äldre par som levt i Valdosta hela sina liv och som verkligen var sinnebilden av gästfrihet och gammeldags uppfostran! Det var minst lika roligt att träffa ägarna, som att få bo i den fina gamla kolonialvillan.

Fairview Inn, Valdosta USAFairview Inn, Valdosta

I Valdosta hann vi ta en promenad på stan (det gick ganska fort att se centrum) och äta middag på en lokal restaurang av lite finare sort. Simon hade i förväg tagit reda på att persikopaj (Peach Cobbler) tydligen är en specialrätt i georgia, men tyvärr fanns det inte på dessertmenyn. Vår servitris, som förresten var supergullig och lite bortkommen på ett “ny-på-jobbet”-sätt, sprang iväg och försökte få grannrestaurangens cateringavdelning att laga pajen åt oss, men det lyckades inte. Att hon fick obscent mycket dricks iallafall behöver väl knappast tilläggas..

På morgonen njöt vi i fulla drag av våra b&b-värdars klassiska amerikanska frukost med tjocka pannkakor och knaperstekt bacon. Vi har visserligen ätit i princip samma sak varje morgon under hela resan, men det är något visst med smaken av hemlagat, och att få sitta ner vid ett köksbord!
Sedan var det dags att ta farväl av Georgia och fortsätta österut ända bort till Atlantkusten och Amelia Island!
Mer om det i nästa inlägg..!