Texas

Roadtrip genom Texas

Don’t mess with Texas!

Efter att ha lämnat Carlsbad, NM, kom vi ganska snabbt över statsgränsen till Texas. Detta är en stat som vi i gruppen hade en bild av (eller fördom om) redan innan vi startade resan – någon hade tänkt sig stora öppna vidder och gigantiska rancher, en annan hade fokuserat på storleken på biffar, åter en annan hade ängslats över eventuella dödsstraff ifall vi skulle råka göra någon trafikförseelse…

Längs den platta, dammiga och tämligen händelselösa vägen genom västra Texas enades vi om att “stora vidder” stämde väl överens med verkligheten, men att det inte var alls så vackert eller gemytligt som vi tänkt oss, utan snarast småfult (det enda som bryter monotonin i landskapet här är oljeborrtorn) och långtråkigt.
Men visst, stora öppna vidder – check!

Tåg Texas USA

Plötsligt händer det – ett tåg bryter monotonin på slätten

Vi hade i Lincoln fått tips av bed & breakfastägarna om att stanna och äta i Fredericksburg på vår väg mot Austin.
Sagt och gjort, när vi kom till Fredericksburg hade kvällen redan blivit sen (delvis pga byte av tidszon mellan NM och Texas) så det passade bra att svänga av för middag.
Här blev vi verkligen glatt överraskade: trots att det är en ganska liten stad visade sig Fredericksburg bjuda på en mycket livlig aktivitet med massor av uteställen, restauranger och livemusik.
Vi valde ett matställe på måfå, Crossroads, och var helnöjda. Köttorienterad meny med välkomponerade och generösa rätter, och väldigt proffsig personal.
Undertecknad råkade dessutom fira födelsedag just denna dag, och fick en smarrig chokladtårta till efterrätt..!

Kött middag i Texas Efterrätt i Texas

Kött och chokladtårta – en bra kväll

Austin

Från Fredericksburg fortsatte vi till Austin, en stad vi valt att stanna till i då den sägs vara gemytligare och “yngre” än de större alternativen Dallas och Houston. Här finns ett universitet, och därmed horder av unga studenter som sätter sin prägel på stan.

I Austin prioriterade vi stadsdelarna South Congress (med hög Hipsterfaktor) och Downtown (businessområde med mycket butiker och barer).
I SoCo, som Hipstersarna själva kallar det, kan man roa sig med att kika i flummiga och excentriska butiker, liksom i stora och härliga Thrift Shops (secondhand-butiker) som besöks av lika delar fashionistas som låginkomsttagare.

Thrift shop Texas USAThrift shop

Just de dagar vi befann oss i Austin råkade det också vara en stor MC-träff i stan, och överallt kryllade barer, restauranger och trottoarer av bikers. Ganska kul om man gillar att kolla på grymma Harley’s, ganska trist om man vill ha det lugnt och stillsamt kring bordet när man käkar…

Harley's i Texas

Bikers med tillhörande Harley’s

På kvällen hade vi tur och fick ett bord på Austins kanske bästa Steak House, Lamberts Downtown Barbecue. Stället kändes på många sätt som en modern finkrog i Malmö, och hipsterklientelet var nära nog identiskt med det man finner på krogarna kring Möllan. Här serverades underbar barbeque med finfint kött, och rejäla portioner som lämnade oss übermätta och überbelåtna.

Så kunde vi alltså bocka av vår andra föreställning om Texas, stora biffar – check!

 

Trots (eller kanske delvis tack vare?) horderna av bikers och hipsters så lämnade Austin en känsla av mersmak, och vi önskar att vi haft mer tid både här och i övriga Texas.

På vägskyltar lite här och där i denna macho-stat stod inläggets rubrik, “Don’t mess with Texas”, att läsa. Vi förstod aldrig riktigt vad de menade med detta, men anade vagt att vi förmodligen var lyckligare ovetandes exakt vad som åsyftades.

…som tur var undvek vi trafikförseelser, och behövde inte checka av vår tredje och sista Texas-fördom..!