New Mexico

Roadtrip genom New Mexico på två dagar

Nästa mål på kartan efter Monument Valley var Gallup, New Mexico. Hit lockades vi av ryktet om ett anrikt Westernhotell i pittoresk omgivning och en stark lokal indiankultur.

På vägen genom det otroligt varma och torra stäpplandskapet planerade vi ett lunchstopp i den lilla orten San Antonio, New Mexico. Den är namne med en storstad i Texas, men är själv så liten att den inte finns utmärkt på vår vägkarta..! Simon hade dock fått ett personligt tips om att det var värt att leta sig hit: här ligger The Owl Bar Café, en pub/restaurang som flera år i rad vunnit utmärkelsen “USA:S bästa hamburgare”!

Owl Bar Cafés i New Mexico USA

Owl Bar Cafés bar i New Mexico USAThe Owl Bar Cafés exteriör och interiör

Huset såg inte mycket ut för världen, nästan helt fönsterlös och med den arkitektoniska charmen av en lagerlokal, men därinne gömde sig en rikligt utsmyckad (belamrad) bar med ett självklart uggletema.

Vi beställde förstås alla varsin hamburgare, och blev inte besvikna! En god bit kött med schyssta tillbehör – framförallt green chili, en lokal delikatess – inklämt i ett adekvat hamburgerbröd. Gott, helt enkelt.

Vi utdelar höga poäng för smaken i sin helhet och för ställets charmfaktor, men ärligt talat hade vi nog inte förstått att vi just ätit den bästa burgaren i landet, om vi inte hade fått en heads-up på förhand..

USA:s officiellt bästa hamburgare

Efter burgaren gick vi tvärs över parkeringen till en (San Antonios enda) glassfärsäljare och smaskade i oss kulglass. Självfallet i rent överlevnadssyfte i värmen, sötsug hade ingenting med saken att göra…

Där arbetade lite otippat en dansk dam, som rest till USA och Mexiko för 30 år sedan för att kolla på fotboll, och liksom fastnat. Hur hon hamnat just i lilla San Antonio lyckades vi inte få rätsida på (hon visste nog inte själv), men det var roligt att få höra hennes historia.

 

Vi nådde sedan Gallup framåt kvällen, och blev nog lite förvånade över diskrepansen mellan hotellets hemsida och verkligheten. På bilderna får man intrycket av att El Rancho är just en ranch, beläget lite avsides en bit från stan. I själva verket visade det sig att det är ett hotell med ranchtema, mitt i stan. Jaja, det var fint ändå, och som ursäkt kan nämnas att det en gång faktiskt *har* legat för sig självt, men sedan omringats och svalts av urbaniseringen.

El Rancho i New Mexico USAEl Rancho, inte så lantligt som förväntat

På hotellet har det bott massvis av gamla Hollywoodskådisar i samband med att de spelat in westernfilmer på 30-, 40- och 50-talet, och lobbyn är full av signerade fotografier.

Vi kände igen ..typ två stycken.

Dagen efter gjorde vi en kort sightseeing på stan och kikade i Navajobutiker som sålde hantverk, cowboyboots och hattar.

Cowboy affär i USAAllt en Cowboy behöver

Vi fann att man ganska snabbt når en mättnadskänsla på dylika souvenirer, och körde vidare mot om möjligt ännu oländigare trakter i sydöstra hörnet av New Mexico.

Målet här var Lincoln, en håla som i allt praktiskt är ett levande museum. I orten bor ca 50 personer, och de flesta byggnader (såväl obebodda som bebodda) har stått oförändrade sedan 1800-talet, då trakten var en av de allra västligaste utposterna i Vilda Västern. Det var här i Lincoln som indianer drabbade samman med nybyggare, det var här “the Lincoln War” utspelades mellan olika ranchägare och deras kumpaner, och det var här Billy the Kid sköt sheriffen och sina fångvaktare..!

Hus Lincoln USA Lincoln USA

Huvudgata i Lincoln USA

Typiska hus längs huvudgatan(!) i Lincoln. Observera mängden hjortar på sista bilden, i relation till mängden människor totalt…

Det finns ett litet formellt museum i den gamla finkan, och varenda byggnad längs vägen har en informationsskylt som berättar om vilken pusselbit i Westernhistorien som är länkad till just det huset.

Vi hade turen att få rum på Wortley Hotell, ett bed & breakfast som ligger mitt emot muséet och som drivs av ett charmigt äldre par. Rummet och huset är i perfekt harmoni med orten – rustikt, gammeldags och med typiska westernattribut, men rent och fräscht och sammantaget en otroligt hög mysfaktor!

Fin tomt New Mexico USA Klassisk veranda i USA

Wortley Hotel, med fin bakgård och gungstolar på verandan att ta igen sig i

Öl New Mexico USA…På bakgården avnjöts picknick och lokal öl

Kvällen spenderade vi med en promenad genom spökstaden (jo, det får man nog kalla den) och kortspel på verandan. Under promenaden längs huvudgatan träffade vi betydligt fler hjortar än människor…

Vi somnade sedan till ljudet av cikador och prärievargar – Lincoln bjöd mycket Western för pengarna!

Hus New Mexico USAUtsikt mot närmsta grannen..

På morgonen gav vi oss iväg direkt efter frukost (förresten en utmärkt frukost med hemlagade blueberry pancakes) mot Carlsbad caverns.

Här tog vi en rundtur i det ca 250 m djupa grottsystemet med tunnlar, enorma naturliga grottsalar och jättelika droppstensformationer. En behaglig promenad ned i grottorna, bortsett från den myriad av svalor som bajsbombarderade oss just vid mynningen, och en smidig tur upp ur grottorna tack vare att de installerat hiss…

Carlsbad caverns New Mexico USACarlsbad caverns

Grottorna är verkligen vackra, och den kompakta tystnaden därnere är svår att föreställa sig. Åk dit!

Vi lämnade sedan New Mexico, nästa länk i resekedjan blir Texas!