Flyg till USA

Det är viktigt att använda en bra sökmotor för att söka flygbiljetter. Använd rekommenderad flygsök för att hitta de billigaste och bästa flygrutterna till USA.

Direktflyg eller mellanlandning

Det är naturligtvis skönast att flyga till USA med direktflyg. Från Stockholm och Köpenhamn finns det direktflyg till stora amerikanska städer såsom New York, Chicago, Washington DC, San Francisco och Los Angeles. Bolagen som flyger är framförallt SAS och Norwegian. Ofta är det dock dyrare att flyga direkt, framförallt när det är högsäsong. En mellanlandning kan vara både i Europa och USA. Stora hubbar i Europa är London (British Airways, OneWorld), Frankfurt (Lufthansa, Star Alliance), Paris (Air France, SkyTeam) och Amsterdam (KLM, SkyTeam). Om ni kan välja mellan att mellanlanda i Europa eller USA så rekommenderar vi starkt att välja Europa. Vid mellanlandning i USA måste immigration göras och ni måste hämta ut väskorna för att lämna in dem igen.

Avbokning, ändra datum och business class

Resorna som ni hittar via de vanliga sökmotorerna på internet går i de allra flesta fall inte att avboka eller ändra datum på. Det är för att dessa biljetter är de billigaste ekonomibiljetterna. Om man vill ha flexibilitet på flygbiljetter blir det genast mycket dyrt. För att söka sådana biljetter, och business class-biljetter, sök direkt på flygbolagens hemsidor. Gärna efter att ni undersökt ruter och priser på de billigaste biljetterna först.

Multi-city eller open jaw

Att flyga till en stad och sedan flyga hem från en annan börjar bli populärt, så kallad open jaw. Just i USA är det ett utmärkt sätt att resa, speciellt om ni funderar på att göra en roadtrip mellan städer. Det är ju inte lika roligt att köra tillbaka som att köra dit. Open jaw-biljetter går att söka efter hos ITA Matrix. Oftast är det inte särskilt dyrt, varken att flyga med open jaw i USA eller att lämna hyrbilen i annan stad. Det är oftast bäst att boka dessa direkt hos flygbolaget.

ITA Matrix

Googles sökmotor ITA Matrix, här finns många inställningar att göra och det går att söka multi-city. Det går inte att boka några biljetter men för den som vill använda extra funktioner och leta multi-city biljetter är detta ett bra alternativ. Man kan till exempel söka på många olika dagar samtidigt. När ni väl hittat en lämplig biljett, gå in Skyscanner eller flygbolagets egna hemsida för bokning.

Avancerat

För avancerade flygsökningar, använd ITA Matrix och “routing codes”. Här går det att specificera exakt vad man vill ha. För avancerade tips om flygresor och användning av bonuspoäng, se forumet på Businessclass.se.