Monterey & Carmel

Monterey & Carmel

Hyrbil

Dagen efter vår San Francisco-exposé hämtade vi ut hyrbilen som ska ta oss tvärs över kontinenten. För full försäkring och bästa priser, läs denna denna guide för hyrbil i USA. Vi hade bokat en rejäl SUV (för att ha plats med allt bagage) med AC (eftersom en stor del av resan går genom landskap heta som i en stekpanna).Vi skulle få en Jeep Grand Cherokee eller motsvarande. Det vi fick var en “eller motsvarande”, närmare bestämt en KIA Sorento… Nåja, den må vara en aning mindre sexig, men har hittills fyllt sitt syfte. Vi har döpt den till Kicki, och hon är nu en del av resesällskapet.

SUV hyrbil i USAHyrbilen – Kicki

Så rullade vi alltså söderut från San Francisco med Kicki, och även om det i början kunde kännas lite läskigt att köra i amerikansk storstadstrafik med 6 filer, så vande man sig snabbt. Generellt är medtrafikanterna faktiskt väldigt hänsynstagande och vänliga!

Vi tog highway 1 längs kusten på rutten söderut, denna är mindre och långsammare än 101:an men oändligt mycket vackrare! På 1:an blir vägen en del av målet (klyschigt, jag vet – men sant!) medan omgivningen bjuder på vackra skogspartier, djupa lummiga dalar och dramatisk kuststräcka med fri sikt ut över Stilla Havet.

Första stoppet gjorde vi i Monterey, känt för sitt akvarium (USA:s största) och sin gamla konserveringsindustri. För 100 år sedan arbetade man med att stoppa havets läckerheter på burk här i lokalerna på Cannery Row (en gata som förresten odödliggjorts av John Steinbeck i boken med samma namn) – idag kämpar man på samma plats istället för att bevara havet och dess invånare.
Akvariet är öppet alla dagar året runt, och väl värt ett besök. Vi spenderade en halvdag med att bekanta oss med havsuttrar, hammarhajar, muränor och otroligt vackra maneter.

Monterey Bay AquariumEn av Monterey Bay Aquarium’s många invånare

Efter denna djupdykning (pun intended) i den marina världen fortsatte vi söderut till Carmel, den lilla kuststaden som startat som konstnärskollektiv och där Clint Eastwood varit borgmästare(!). Idag är det en välmående och proper by som präglas av lika välmående och proper turism. De typiska gästerna kommer antingen hit på bröllopsresa eller för att fira guldbröllop..

Här finns massvis av bed & breakfasts, och flera bra restauranger.
Vi bodde på Candlelight Inn, ett hyfsat centralt och prisvärt alternativ (som till vår oförställda glädje hade kabel-tv med HBO).

Game of ThronesYes!

Allt i Carmel är inom promenadavstånd, och överallt är det nära till stranden.
Stranden i Carmel är något alldeles extra! Vyn med den klippiga kusten ut mot havet är fantastisk, och själva sandstranden är bred och lång och passar perfekt för en promenad eller joggingrunda.

Stranden i Carmel USAStranden. Vacker, även en småmulen kväll

I nästa inlägg pekar kompassen fortsatt söderut!