Highway 61 – en bilresa genom musikhistorien

Highway 61 är över 100 mil lång och sträcker sig över land som en gång var obebodd träskmark och skog, hemvist till ormar, myggor och pantrar. Det var då, nu är träsken dränerade och myggen samsas med musiker längs den väg som i folkmun kallas Blues Highway.

Countrytoner i Nashville

Börja din färd i Nashville, Tennessee, staden som är känd som ”Music City”. Spendera gärna någon dag här och lyssna till countrymusik i dess hemmiljö. Staden erbjuder ett 120-tal olika musikställen, det ena trevligare än det andra. Det märks att Nashville är countryns födelseplats och när du fått ditt lystmäte hyr du enkelt bil och fortsätter din färd mot nästa stopp – Memphis, tre timmar sydväst om Nashville.

Memphis – rockens vagga

Det hörs på smeknamnet, Blues Highway, att en roadtrip på highway 61 är en resa i musikens tecken. Här hörs musik från varje café och kyrka, och ur varje bilfönster strömmar soul, gospel och R&B. Memphis är inget undantag, här ligger Stax Museum of American Soul Music – döpt efter det skivbolag som på 60-talet spelade in artister som Otis Redding, Aretha Franklin och Isaac Hayes. Memphis är också staden som gav Elvis Presley ett skivkontrakt och stadens Sun Studio är ett annat måste. Förutom kungen av rock’n’roll har även Johnny Cash och Jerry Lee Lewis spelat in skivor här.

”Gateway to the Blues”

En timmes bilfärd söder om Memphis ligger Tunica, Mississippi. Staden är känd som bluesens tröskel och här besöker du bluesmuseet för att lära dig mer om genren. Passa också på att provsmaka söderns kokkonst på Blue & White restaurant. Här serveras paradrätter som stekt kyckling och persikopaj av bästa slag.

Följ Missisippi mot New Orleans

Highway 61 följer sedan Mississippifloden söderut, djupare in i bluesens hemtrakter ända ner till New Orleans. Längs vägen ligger flera städer och avstickare som är väl värda att utforskas. Särskilt söder om Clarksdale kan det vara värt att vid den famösa ”Blues crossroads”, där djävulen sägs vandra om natten med en gitarr över axeln, köra av på Highway 1 för att undslippa fyrfilig motorväg. Kör istället mot Rosedale, precis vid Mississippi och passa på att avnjuta mexikanska tamales på White Front Café. Därifrån är det drygt två timmars bilfärd till Vicksburg och ytterligare cirka tre till New Orleans, resans spektakulära final. Här njuter du av sprudlande musikliv och insuper stadens speciella atmosfär – en blandning av franska, kubanska, spanska och kreolska influenser.

Höjdpunkter