Hyrbil i Orlando

För den som besöker Orlando och vill ta sig runt till olika attraktioner så underlättar det mycket att hyra en bil. Orlando är världens största hyrbilsmarknad, och här får du info om att hyra bil i Orlando och att köra i staden. Om du inte läst våra generella tips för att hyra bil i USA så kan du göra det via länken nedan. Längre ner på sidan kan du läsa om utflykter och om nöjesparkerna i Orlando.

Orlandos flygplats

För den som ska hyra bil i Orlando är det enklast och billigast att göra det på flygplatsen (flygplatskod: MCO). Här finns flera välkända hyrbilsbolag med ett bra utbud av bilmodeller, och det är enkelt att hitta till hyrbilskontoren på flygplatsen. När du ska återlämna hyrbilen följer du skyltarna till Rental Car Return på flygplatsområdet. Få mer info via länken nedan.

Läs här om att hyra bil på Orlandos flygplats.

Köra i Orlando

I Orlando och i Florida behövs verkligen bil för att ta sig runt. Det finns många attraktioner, restauranger och butiker som är nästintill omöjliga att nå på annat vis. Däremot har Florida riktigt välskötta, breda och välskyltade vägar som gör det till en väldigt trevlig körupplevelse att köra i staten.

Rusningstid
Att köra inne i Orlando är vanligtvis en stressfri upplevelse, till och med i centrala Downtown. Här blir sällan trafikstockningar, men det kan däremot bli tyngre trafik på motorvägarna under rusningstid. Huvudmotorvägen är Interstate 4, som går genom Orlando och förbinder alla nöjesparker och många restaurang- och shoppingkomplex. Det kan också bli en del trafik när nöjesparkerna stänger.

Det kan vara bra att planera sin rutt till olika attraktioner i förväg. Google Maps eller liknande är rekommenderat för att hitta alternativa vägar om det skulle bli trögt.

Hastighet
Bilister i Florida är lite kända för att köra fort, något som tas på allvar längs motorvägarna genom regelbundna kontroller och böter och någon bryter mot hastighetsbegränsningen. Begränsningen kan variera i och utanför staden så läs noga på skyltar. Var även uppmärksam på att det finns en Minimum Speed Limit så att du inte kör för sakta.

Högersväng i korsning
I flera amerikanska stater får du svänga höger i korsningar vid rött ljus, om du har stannat till helt innan svängen. Detta gäller också i Florida, förutom i korsningar som har en skylt med texten “No right on red”.

Avgifter längs motorvägar
Florida har ett par avgiftsbelagda motorvägar. De stora hyrbilsbolagen använder vanligtvis ett Toll-by-plate-system där vägavgiften dras automatiskt från personen som hyr bilen. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller för din hyrning om du är osäker.

Parkera i Orlando

Det är inga problem att hitta parkering i Orlando, där det finns gott om parkeringsgarage. Om du ska parkera på en allmän gatuparkering så parkera alltid i riktningen som trafiken flyter. Läs noga på vägskyltarna och betalautomaten vilka tider som gäller. Betalningsautomaterna, Parking meters, brukar vara igång måndag-lördag till klockan 18.00.

Det är ofta ett bra och säkert alternativ att parkera i ett allmänt parkeringsgarage om du vill stå centralt, och det finns flera lättillgängliga garage i Downtown Orlando.

Här kan du se alla parkeringsgarage och priser.

Nöjesparker i Orlando

Många som åker till Orlando vill besöka någon av de stora nöjesparkerna som ligger runt om staden. De tre parkerna ligger alla inom 30 minuter från Orlandos centrum och flygplats med hyrbil.

Parkering på Orlandos nöjesparker

Att parkera på nöjesparkerna i Orlando innebär en avgift som kan börja runt 20–25 dollar. Man brukar kunna välja mellan olika parkeringspaket, som vanligtvis ger ett pass för en heldagsparkering. Dessa går vanligtvis att köpa online på nöjesparkernas hemsidor innan din resa.

Walt Disney World Resort
Sydväst om Orlando ligger detta enormt stora område. Här finns fyra olika tema-nöjesfält, två vattenparker, 27 Disneyhotell med mera. Att få åka hit är många barns dröm!

Universal Studios
Universal Studios i Orlando är ett väldigt populärt besöksmål med attraktioner som The Wizarding World of Harry Potter. Här finns även åkattraktioner och mycket att se och uppleva från olika filmer. Området ligger lite sydväst om Orlando. Universal erbjuder flera parkeringsgarage beroende på vad du vill se och tar en dagsavgift för parkeringen. Det finns även Valet, det vill säga att någon parkerar bilen åt dig mot en avgift.

SeaWorld
Även här finns det ett nöjesfält med 13 attraktioner varav 5 berg och dalbanor. SeaWorld är en marin nöjespark med spännade djurshower med sjölejon, delfiner, späckhuggare och mycket mer.

Utflykter från Orlando

Orlando ligger mitt i Florida vilket gör att utbudet på olika utflykter som går att köra till på en halv dag är mycket stort. Förutom alla nöjesparker som ligger i direkt anslutning till Orlando är både väst- och östkusten 1 till 2 timmar iväg med fantastiska stränder. Se exempel på destinationer nedan.

Körtider till populära platser från Orlando

  • 1 timme – Kennedy Space Center
  • 1,5 timme – Tampa
  • 2-3 timmar – Jackssonville
  • 3-4 timmar – Miami
  • 6-7 timmar – Key West (4 timmar till The Keys början)

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center är en spännande och intressant attraktion nära Orlando. Centret används för att bygga raketer och har du tur får du vara med om en raketskjutning. Här finns flera interaktiva aktiviteter som en raketsimulator, en tur på månen och spännande historia om USA:s rymdprogram. Det finns avgiftsbelagd besöksparkering som du betalar när du kör in på området.

Everglades National Park

Everglades nationalpark är det största subtropiska landskapet i USA och täcker en stor del av södra Florida. Här finns flera  skyddade djurarter som den amerikanska krokodilen och Floridapantern. Det går inte att besöka Everglades utan bil, och det är bra att planera sitt besök då parken har tre olika ingångar i olika städer. Det finns platser i parken där du kan vandra, campa och åka båt, och du hittar mer info om aktiviteter och vandringsleder vid entréernas besökscenter.

Daytona Beach

Den berömda stranden Daytona Beach ligger ca 1 timme från Orlando. Stranden är känd för att ha så pass hårdpackad sand att det första NASCAR-rallyt kördes här. Idag är stranden en populär semesterdestination. För att hålla traditionen vid liv får besökare fortfarande köra på delar av stranden, och parkera på markerade platser precis framför vattnet. Längs strandpromenaden i Daytona Beach hålls flera konserter, filmvisningar och aktiviteter.

Utflykter med hyrbil i Florida

Orlando är en härlig utgångspunkt för en roadtrip i Florida! Med hyrbil tar du dig till alla sevärda destinationer – och det finns gott om det i The Sunshine State. Läs mer om att resa i Florida via länken nedan.

Key West

Den tropiska ön Key West är en väldigt populär ort att besöka i Södra Florida. Här råder ett fantastiskt klimat och många åker hit för de underbara stränderna med kristallklart vatten, där du kan snorkla i korallrev och dyka i skeppsvrak. Inne i staden finns den livliga huvudgatan Duval Street med restauranger, underhållning och butiker. För att komma till Key West kör du längs den vackra The Florida Keys Overseas Highway som verkligen gör det värt att hyra bil på Orlando flygplats!

Miami

Soliga och exklusiva Miami är en av USA:s populäraste semesterorter. Många åker hit för att bada och sola på Miami Beach på dagen och besöka nattklubbarna i stadsdelen South Beach på kvällen. Men här finns också spännande kulturupplevelser. I området Little Havanna finns härlig atmosfär och spännande matupplevelser från det kubanska köket. På den kända gatan Calle Ocho hålls färgsprakande karnevaler och event. En mycket populär attraktion i Miami är Jungle Island, som har roliga aktiviteter för hela familjen.

Jacksonville

Jacksonville är en härlig och gemytlig stad på bekvämt körasvstånd från Orlando med hyrbil. Besökare lockas av underbara sandstränderna som sträcker sig hela 35 kilometer, med gott om roliga badaktiviteter. Här kan du paddla kayak, snorkla i reven, prova paddle board eller surfning. Stadens främsta stränder är bland annat Jacksonville Beach och Neptune Beach som har restauranger, butiker och härliga grönområden nära. Jacksonville är också känd för sina kulturupplevelser med konstgallerier, festivaler och intressanta museum. Passa på att testa det lokala köket som är en mix av klassisk “southern comfort food” och internationella influenser, samt någon av de trevliga bryggerierna.

Tampa Bay

I Tampa Bay finns några av Floridas bästa urbana äventyr med både roliga nöjesparker och otroliga naturupplevelser. Tillsammans med den trevliga staden och en vacker vattenfront är Tampa väl värt ett besök. Här kan du till exempel paddla kanot i det vilda landskapet i Hillsborough River och upptäcka det “gamla Florida”. Har du tur får du se både alligatorer och sköldpaddor. I Tampa finns också The Florida Aquarium där du kan åka ut med båt och se delfiner, möta pingviner och snorkla i akvariets korallmiljö tillsammans med vackra fiskar och hajar. Ta en tur i den historiska stadsdelen Ybor som har kvar mycket gammal arkitektur, trevliga restauranger och charmig atmosfär.

Genom att hyra bil i Orlando tar du dig smidigt till Floridas alla härliga destinationer!

Vad tycker du om den här sidan?

(26 röster, betyg: 4.77 av 5)