Sökrutan laddar

Hyrbil i Los Angeles

På den här sidan kan du läsa om detaljer för att hyra bil i Los Angeles samt att köra och parkera i staden. Se längre ner för tips på utflykter med hyrbil i LA. Om du inte läst våra generella tips för att hyra bil i USA så kan du göra det via länken nedan.

Los Angeles är en stor stad som är anpassad för att ta sig runt med bil. Det finns många fördelar med att hyra bil i LA, och med lite planering är trafiken inte svår att hantera. Det blir snabbt både tidskrävande och dyrt att ta sig runt med kollektivtrafiken, och med hyrbil är du fri att köra till Kaliforniens alla sevärdheter i din egen takt!

Los Angeles flygplats – LAX

Det är smidigast att hyra bil på Los Angeles flygplats LAX direkt vid din ankomst. Detta för att du kommer behöva hyrbilen ganska omgående för att ta dig vidare, och det finns dessutom väldigt smidiga transfers för att hämta din hyrbil när du landat. På  LAX finns ett stort utbud av hyrbilsbolag. Bolagen ligger inte på flygplatsen, utan du åker med en shuttlebuss för att hämta din hyrbil på deras kontor.

Trafiktips i Los Angeles

LA är känd för sina trafikstockningar under rusningstid. Det finns ett par saker som är bra att tänka på när du ska köra i staden. Med lite planering går det fint att ta sig till attraktionerna med hyrbil.

Undvik rusningstider
För att undvika bilköer och hålla koll på trafikläget är det rekommenderat att alltid använda navigation som Google Maps eller liknande. Det kan vara bra att planera sin rutt i förväg, och då kan du också se alternativa vägar om det skulle bli tjockt på motorvägen.

Trafiken i LA är värst på vardagar när alla ska till och från jobbet, mellan kl. 07–10 och 16–19. På helgkvällar kan det vara tung trafik i populära underhållningsområden som Downtown och Hollywood. Annars är det oftast mindre trafikstockningar. Om det skulle bli stopp på motorvägen är ett tips att vika av till “surface streets”, det vill säga vägar som inte är motor-eller huvudvägar.

 • Förbud
  I Kalifornien får du betala 1000$ i böter för nedskräpning på vägarna, ”Littering”. Det är även förbjudet att prata i mobil utan handsfree när du kör.
 • Carpool Lane
  I USA finns ”Carpool Lanes” längs till vänster på motorvägar. Det är en samåkningsfil endast för bilar med flera passagerare, och antalet som krävs står på vägskyltar längs vägen.
 • Tuta sparsamt
  Använd tutan sparsamt i LA. Invånarna tutar vanligtvis bara för att varna för fara eller påpeka att någon pratar i mobil och missar ett grönt ljus. Det är inte lönt att tuta för att trafiken exempelvis står stilla; detta kommer endast visa att du är turist.
 • Avfarter
  Var uppmärksam på avfarterna längs motorvägen och använd GPS. Du lär upptäcka att avfarter kan ha snarlika namn och det är lätt att köra av fel. Då kan du hamna på en helt annan plats och behöver ofta åka upp på motorvägen igen för att komma rätt.

Att parkera i Los Angeles

Parkering i LA kan vara något krävande om man är på besök i staden. Som tur är så finns tips som underlättar, och info som är bra att tänka på. Det bästa kan vara att parkera i allmänna parkeringshus och garage. Läs mer om parkeringshus längre ner.

Det viktigaste är att alltid läsa noga på skyltar innan du parkerar, för olika områden i LA kan ha sina egna restriktioner för parkering. Saker som avgift och tid kan variera. Även om det ser ut som att du får parkera, så är det inte alltid fallet. Ibland kan regler ändras under dagen och det kan till exempel vara förbjudet att parkera under rusningstrafiken ”Peak Hours”, men annars tillåtet. Det kan finnas gratis parkering i förorter eller områden utanför turistområdena, men här gäller oftast en maxgräns.

Parkeringsautomater i LA

På de flesta centrala gator finns parkeringsautomater på trottoaren, ”parking meters”. De accepterar vanligtvis både betalkort och mynt, men avgifter varierar mellan distrikten. Det gäller oftast en maxgräns för hur länge du får parkera på samma plats. Om du inte ser en automat så titta på trottoaren. Om det står ett nummer på kanten så ska du leta efter områdets betalstation. Här får du skriva in numret och betala parkeringsavgiften.

Om du parkerar i ett bostadsområde, ”Residential Area” eller på en sidogata, var uppmärksam på skyltarnas tider. Ibland krävs även ett tillstånd. Var särskilt försiktig så att bilen inte blockerar en uppfart, för då kan den snabbt bli bortforslad. Det är dyra böter att få tillbaka bilen efter en bortforsling.

Valet

Det blir allt vanligare att hotell, event, restauranger och gallerior i Los Angeles erbjuder ”Valet”. Valet är en person som parkerar din bil mot en avgift. Detta är ett alternativ som kan spara dig en hel del frustration. Ibland kan det ta lite tid att få ut bilen igen om det är många i kö.

Färger på trottoaren

Trottoarkanternas färger har olika betydelse för parkering. Att parkera fel kan leda till onödiga böter eller att din bil blir bortforslad. Om din hyrbil har blivit bortforslad ska du ringa den lokala Los Angeles polisen och ha registreringsnummer redo.

 • Rött. Det är förbjudet att parkera och stanna oavsett tidpunkt.
 • Gult. Platsen är en avlastningsplats under skyltens tider och förbjudet att parkera på.
 • Vitt. Du får hämta upp eller släppa av passagerare och men inte parkera längre än 5 minuter.
 • Grönt. Tillåten korttidsparkering under tiderna som står på skylten.
 • Blå. Platsen är avsedd för handikapparkering.

Parkeringshus och garage i LA

Om du ska till ett event eller turistattraktion i Los Angeles så finns det sannolikt tillgängliga parkeringsplatser och garage med avgifter i krokarna. Att parkera i ett centralt parkeringshus är ett alternativ om du planerar att stå under en längre stund. Det kan annars tendera att gå onödig tid till att leta efter parkeringsfickor. Los Angeles har många stora parkeringshus och garage som ofta är skyltade längs de större vägarna.

Det bästa kan vara att söka efter tillgängliga parkeringshus eller garage i Google Maps som ligger nära din destination. Se stadens parkeringsplatser på karta via länken nedan.

Här ser du parkeringsplatser och priser i LA.

Att parkera på stranden i LA

LA:s invånare tar vanligtvis bilen överallt, inklusive till stranden. Det finns i regel stora, lättillgängliga parkeringsytor på större badstränder. Santa Monica och kända Venice Beach är exempel på stränder som erbjuder parkering precis vid sanden. Strändernas parkeringar är vanligtvis avgiftsbelagda. Avgifterna kan variera beroende på om stranden tillhör en State Park eller staden. På många gäller en fast dagsavgift, medan andra kan ha timparkering. Glöm inte att alltid visa din biljett tydligt i bilrutan.

Betalstationerna på stränderna accepterar vanligtvis både kort och kontanter. Ibland kan det vara kostnadsfri parkering i parkområden vid kusten, då finns en skylt med ”Beach Access Free”.

Utflykter i Los Angeles

Där är absolut värt att hyra bil i LA. Om du planerar din körning kan du enkelt ta dig till stadens attraktioner. Man kan dessutom säga att det är en upplevelse i sig själv att köra i Los Angeles!

Hollywood

Många som besöker LA åker till det berömda filmdistriktet Hollywood. Planera gärna rutten i Google Maps innan du kör hit, för att kunna se alternativa vägar om trafiken skulle öka på. Det kan vara bra att undvika att köra under den värsta rusningstrafiken. Ett tips är att köra via den större vägen Santa Monica Blvd genom Beverly Hills, alternativt Sunset Blvd genom Downtown. På helgkvällar kan här däremot vara mycket trafik.

Universal Studios i Hollywood

Universal Studios är en populär nöjespark i Hollywood, och en historisk filmstudio. Här finns exempelvis attraktionen Wizardly world of Harry Potter. Om du vill besöka Universal Studios så är det smidigast att ta hyrbilen eftersom det ligger lite utanför centrum.

Läs en guide om Universal Studios här.

Griffith Observatory

Griffith Observatory är ett omtyckt besöksmål som ligger i Griffith Park. Från utkiksplatsen kan du se ut över LA och den berömda Hollywoodskylten och ända till Stilla havet i söder. Det går att köra till Griffith Observatory genom vägarna Vermont Avenue och Fern Dell Drive som går in i parken. Fern Dell stänger sin entré vid solnedgången. Det kan vara mycket trafik på vägarna under helger och kvällar.

Parkering Griffith Observatory

I Griffith Park finns allmän parkering på West Observatory Road och Western Canyon. Det kostar parkeringsavgift att stå här och betalstationerna accepterar endast kort. Glöm inte att lägga ditt parkeringskvitto i bilrutan så att det syns tydligt. Om den allmänna parkeringen är full så kan du parkera nere vid Greek Theatre, men var beredd på att promenera ca 1,5 kilometer upp till observatoriet.

Utflykter med hyrbil från Los Angeles

Utflykter och roadtrips

Los Angeles är verkligen en stad som är byggd runt bilen och det är nästan ett måste att hyra bil här. Biltrafiken har lite dåligt rykte med mycket köer i rusningstid, men med planering går det fint att köra. Kalifornien erbjuder många fantastiska utflykter med hyrbil. Nära i söder finns San Diego (20 mil) och det såklart även att korsa gränsen mot Mexiko och besöka Tijuana. Andra populära städer att besöka är såklart San Francisco (60 mil) och Las Vegas (45 mil).

Även om det inte är närmaste vägen så rekommenderar vi verkligen Highway 1 upp till San Francisco. Passa på att ta en utflykt till Napa Valley om ni är där! Det finns dessutom många nationalparker i Kalifornien såsom Yosemite och Death Valley.

Läs mer om utflykter med hyrbil från LA här.

Pacific Coast Highway

Något som verkligen gör det värt att hyra bil på Los Angeles flygplats är fantastiska Pacific Coast Highway (Highway 1). Vägen är känd för att vara en av världens vackraste sträckor. Pacific Coast Highway börjar söderut i San Diego och går förbi Los Angeles, Santa Barbara och fortsätter längs havet längs med Big sur, Monterey och vidare till San José och San Francisco innan den avslutas vid Kalifornias gräns mot Oregon. Längs rutten finns otrolig natur och mysiga kuststäder att stanna till i.

Big Sur

Sagolika Big Sur är känt som en av de vackraste stoppen längs Pacific Coast Highway. Big Sur ligger ca 498 kilometer från Los Angeles, och här kommer du verkligen vilja utforska allt längs vägen i din egen takt. Big Sur har fantastiskt vacker natur med tät skog och berg som stupar ner i det klarblåa havet. Här kan du stanna till med hyrbilen vid utkiksplatser och njuta av vyerna. Sträck på benen i parkområdet Pfeiffer Big Sur State Park, hem åt några av de sydligaste Redwoodträden.

I Big Sur finns också sevärdheter som klippiga stranden Pfeiffer Beach, Ragged Point och dramatiska McWay Falls. Om du börjar bli hungrig kan du besöka Big Sur Bakery, ett charmigt café med en svårslagen utsikt mitt i den böljande grönskan. Du bör verkligen besöka Big Sur om du ska hyra bil i Los Angeles!

Vad tycker du om den här sidan?

(48 röster, betyg: 4.48 av 5)