Sökrutan laddar

Hyrbil i San Francisco

På den här sidan får du information om att hyra bil i San Francisco. Du hittar också tips på utflykter med hyrbil och råd för att köra och parkera i staden. Om du inte läst våra generella tips för att hyra bil i USA så kan du göra det via länken nedan.

Det är väl värt att hyra bil i San Francisco för att kunna utforska storstaden. Det blir snabbt tidskrävande och dyrt att ta sig runt med kollektivtrafiken. Med hyrbil kan du också smidigt ta dig till alla sevärdheterna i Kalifornien och närliggande stater! De flesta som reser till San Francisco väljer att hyra bil på någon av stadens flygplatser inför resan.

San Francisco flygplats – SFO

San Francisco International Airport (SFO) är den största internationella flygplatsen för San Francisco. Det är enkelt att hämta hyrbil på flygplatsen, och hyrbilsbolagen finns samlade i ett hyrbilscenter, Rental Car Center. Till hyrbilarna tar man sig via ett helautomatiserat tågsystem som går så ofta som var femte minut. Läs mer via länken nedan.

Oakland flygplats – OAK

Oakland International Airport är den mindre flygplatsen i San Francisco Bay Area. Oakland flygplats ligger ca 36 kilometer från San Francisco, och ca 6 kilometer från staden Oakland. Det finns flera välkända hyrbilsbolag på Oakland flygplats. Du åker till hyrbilscentret med en gratis shuttlebuss som hämtar passagerare utanför terminalen.

Hyra bil i San Francisco

Om du vill stanna i Downtown ett par dagar innan du hyr bil och åker på roadtrip, så kan du också hämta hyrbil på flera ställen i centrala San Francisco. Det finns bland annat flera lättillgängliga bolag nära Convention Center och Market Street. Då kan du också enkelt ta dig till närliggande motorvägar ut ur staden. Du ser enklast hyrbilskontoren genom att söka i sökmotorn, då alla visas på en karta.

Köra i San Francisco

Trafiktips i San Francisco

Biltrafiken i San Francisco har lite dåligt rykte med mycket köer i rusningstid, men med planering går det fint att köra med hyrbil till sevärdheter. Här kommer lite tips på vad du kan tänka på.

 • Rusningstider. Trafiken i San Francisco brukar vara värst på vardagar när alla ska till och från jobbet, mellan kl. 07–10 och 16–18. Då kan det vara bra att undvika att köra över exempelvis Golden Gate som ofta har trafikstockning. Annars är det vanligtvis bara mindre trafikstockningar.
 • Använd Google Maps. För att undvika bilköer och hålla koll på trafiken rekommenderas att du använder navigation som till exempel Google Maps. Det är bra att planera rutten i förväg, och då kan du också se alternativa vägar om det skulle bli tjockt på motorvägen. Ibland kan det vara en idé att köra längs parallella gator.
 • Kör lugnt i backar. Kör försiktigt i stadens branta backar. San Francisco är känd för sina många höjder som ger en ganska unik körupplevelse. Glöm inte parkeringslagen att ”Curb your wheels” – att vrida däcken så att bilen inte kan åka ut i trafiken.
 • Enkelriktat. Invånarna i San Francisco blir ofta mäkta irriterade över stadens många enkelriktade gator, ”One Way Streets”. Läs noga på skyltar så att du kör i rätt riktning. I San Francisco har gående förtur vid övergångsställe även utan markeringar, och det finns gott om cyklister så var alltid uppmärksam när du kör.

Parkera i San Francisco

Parkering kan ibland bli klurigt om man är på besök i staden. Men det finns saker som underlättar när det gäller att förstå regler och hitta parkeringsplats för din hyrbil. Det är viktigt att läsa noga på vägskyltar, för restriktioner och regler kan ändras beroende på område, tid och datum. Var uppmärksam på datumen för gatusopning för då är parkering förbjuden. Här är några saker som är bra att känna till när du ska parkera i San Francisco:

 • Justera däcken i backar
  Det finns gott om branta backar i San Francisco. Därför finns en lag för hur du ska parkera bilen säkert, ”Curb your tires on hills”. I nerförsbacke vrider du framdäcken mot trottoarkanten, för att bilen inte ska kunna rulla ut i trafiken om något händer. I uppförsbacke vrider du däcken ifrån kanten och låter bilen rulla bakåt en liten bit. Parkera alltid i trafikens riktning.
 • Maxgräns. En maxgräns på 72 timmar gäller för parkering om det inte syns några restriktioner på skyltar, “72-hour maximum”.
 • 45 cm från trottoaren. Enligt lag får däcken inte vara mer än 45 cm från trottoarkanten när du parkerat, “18 Inches from the Curb”.
 • Bostadsområden. Om du ska parkera i ett bostadsområde, ”Residential area”, så titta alltid på skyltarna vilka tidsgränser som gäller. Ibland krävs ett tillstånd. Var särskilt försiktig så att du inte blockerar en uppfart, för då blir din hyrbil bortforslad och det kostar onödiga semesterpengar att hämta ut den.

Parkeringsautomater

Parkeringsautomater, “Parking meters” och betalstationer i San Francisco accepterar mynt och kreditkort. Automater är vanligtvis igång måndag-lördag fram tills 18.00. Under rusningstrafik kan vissa parkeringsplatser övergå till förbud, så läs noga på automaten när den är i drift. Var också beredd på att parkeringsavgifterna kan skifta beroende på zoner. Fisherman’s Wharf och Downtown är exempelvis dyrast, och Fisherman’s Wharf är ett av få ställen där avgift gäller även på söndagar.

Färger på trottoaren

 • Rött. Det är förbjudet att parkera och stanna oavsett tidpunkt.
 • Gult. Platsen är en avlastningsplats under skyltens tider och förbjudet att parkera på.
 • Vitt. Du får hämta upp eller släppa av passagerare och men inte parkera längre än 5 minuter.
 • Grönt. Tillåten korttidsparkering under tiderna som står på skylten.
 • Blå. Platsen är avsedd för handikapparkering.

Parkeringshus och garage

Turistattraktioner har vanligtvis parkeringsytor för besökare, så du bör inte ha några problem med att hitta en parkeringsplats. Många hotell erbjuder även parkering för gäster. Allmänna parkeringsgarage och ytor, ”Public Parking”, är ett säkert och bra alternativ. Det finns ca 40 parkeringshus och garage runtom i San Francisco. I Downtown finns exempelvis de allmänna garagen St. Mary’s Square Garage, samt Fifth and Mission/Yerba Buena Garage. Läs mer via länken nedan.

Utflykter med hyrbil i San Francisco

Sevärdheter San Francisco

Där är absolut värt att hyra bil i San Francisco. Om du planerar din körning kan du enkelt ta dig till stadens attraktioner. Man kan dessutom säga att det är en upplevelse i sig själv att köra i San Francisco!

Fisherman’s Wharf

Den livliga stadsdelen vid vattenkanten, Fisherman’s Wharf, är en av San Franciscos främsta attraktioner. I det historiska hamnområdet finns mycket att se och göra, och det är en upplevelse att bara promenera omkring och insupa atmosfären. Här kan du besöka Aquarium of the Bay och ta en färja över till den mytomspunna Alcatraz Island. På Pier 39 finns de berömda sjölejonen tillsammans med livemusik och event, shopping och restauranger med härlig utsikt över hamnen. Här finns parkering för hyrbilen i PIER 39 Garage mittemot entrén.

Alcatraz Island

Det legendariska fängelset Alcatraz är på mångas lista över besöksmål i San Francisco. Alcatraz ligger på Alcatraz Island strax utanför hamnen. Fängelset stängdes på 60-talet och är idag öppet för allmänheten att besöka. Från Pier 33 vid Fisherman’s Wharf går färjor över till Alcatraz, och här finns parkeringsplatser för besökare som ska åka över. Det finns en parkeringsyta över gatan vid Embarcadero, Bay Street. Det finns även ett stort parkeringsgarage en promenad bort på 80 Francisco Street.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge är San Franciscos mest berömda landmärke. Besökare kan uppleva Golden Gate från någon av strandens utkiksplatser, eller så kan du köra över bron. Då kan du behöva betala broavgiften. Avgiften gäller däremot inte om du kör norrut från San Francisco till Sausalito. Om du däremot kör tillbaka in till staden så måste du betala ”Toll”.

Broavgift för hyrbil

Många hyrbilsbolag i San Francisco har erbjudande för broavgiften. Vissa inkluderar det automatiskt, medan andra uthyrare kräver att du frågar om ”toll option”. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller. Det finns andra sätt att se Golden Gate om du inte vill köra över och betala avgift tillbaka. Du kan parkera på den södra sidan och promenera tills du har en utsikt över bron. Många väljer också att hyra cyklar vid Fisherman’s Wharf och cykla dit.

Roadtrip från San Francisco

San Francisco roadtrip

San Francisco är en utmärkt stad att starta ifrån om du ska åka på roadtrip. Bara en timme norrut finns Napa Valley där det finns många trevliga vingårdar att besöka (tips: Frog’s leap!). Yosemite (28 mil) är en nationalpark i Sierra Nevada-bergen väl värd ett besök. Här finns vattenfall, djupa dalar och gigantiska Redwoodträd. Perfekt för hiking! Ovanför San Francisco sträcker Mendocino County ut sig med underbar natur och mysiga kuststäder. Om du vill bada i nordamerikas största alpina sjö i kristallklart vatten och underbar utsikt ska du ta hyrbilen till Lake Tahoe. Med hyrbil kan du också besöka grannstaten Arizonas naturliga under, Grand Canyon.

Pacific Coast Highway

Något som verkligen gör det värt att hyra bil på San Francisco flygplats är fantastiska Pacific Coast Highway, även kallad Highway 1. Vägen är känd för att vara en av världens vackraste sträckor. Pacific Coast Highway går från San Francisco längs västkusten ner mot Big Sur och vidare söderut mot Los Angeles och San Diego. Då kör du också förbi vackra orter som Monterey, San Luis Obispo, San Simeon och Santa Barbara. Längs kustvägen finns mycket vackert att stanna för med fina stränder, grönområden och utkiksplatser.

Big sur

Fantastiska Big Sur är en av de vackraste platserna längs Pacific Coast Highway. Big Sur ligger ca 239 kilometer från San Francisco och har sagolikt vacker natur med trollska skogar och vita berg som stupar ner i havet. Här kan du stanna till med hyrbilen vid storslagna utkiksplatser och utforska Big Sur i din egen takt. Sträck på benen i grönskande Pfeiffer Big Sur State Park och besök några av de sydliga Redwoodträden. I Big Sur finns sevärda platser som stranden Pfeiffer Beach, utkiksplatserna vid Ragged Point och vackra McWay Falls. Om du börjar bli fikasugen kan du besöka restaurangen Big Sur Bakery som har en fin utsikt mitt i Big Surs böljande natur. Det är väl värt att köra till Big Sur om du ska hyra bil i San Francisco!

Läs mer:

Vad tycker du om den här sidan?

(27 röster, betyg: 4.63 av 5)