Det bästa av highway 1

Big Sur och Santa Barbara

Från Carmel fortsatte vi söderut längs kustvägen, highway 1. Det kan inte nog understrykas hur mycket bättre det är att välja denna något långsammare väg, visst förlorar man lite tid men man vinner en stor upplevelse!
Utsikten här i norra delen av highway 1, ffa längs den sträcka som kallas Big Sur (namnet är en av många påminnelser av att Kalifornien först koloniserades av spanjorerna, “sur” kommer ur spanskans ord för söder) är med all rätt världsberömd. Vägen slingrar sig fram på kanten mellan land och hav, där branta klippor stupar rakt ner i det skummande och turkosgröna Stilla Havet.

Big Sur highway 1 USABig Sur

Med täta mellanrum har man skapat små fickor längs vägen där man kan svänga av för att njuta av utsikten, fotografera och äta picknick. Det finns också flera lunchställen och ett par schyssta B&B:s att stanna på.

Utsikt highway 1 USAUtsikten från vårt lunchställe

Förutom dramatiska klippor bjuder den här vägsträckan också på lite av Kaliforniens djurliv – vi hade sällskap av både pelikaner och stora rovfåglar, och vid flera strandremsor kunde vi hälsa på sjölejon och sjöelefanter.

Däremot rekommenderar vi *inte* ett stopp vid Hearst Castle, som ligger längs vägen. Det är dyrt, kräver att man tar guidad busstur för access – och let’s face it, ett slott som byggdes för bara 100 år sedan står sig ganska slätt jämfört med våra egna gamla vackra europeiska slott, oavsett hur vräkigt och påkostat bygget varit…

Efterhand som man fortsätter söderut så förändras kusten och övergår i flackare kullar och sandstränder. Plötsligt fann vi oss mitt i ett klassiskt badparadis, Santa Barbara.

Här gjorde vi stopp, på det snygga och fräscha Hotel Milo som ligger precis vid strandpromenaden.
Milo hade en mycket trevlig frukostbuffé, som för en gångs skull inte gjorde oss nordiska frukostsnobbar besvikna.

Strand längs med highway 1 i USA

Hotel Milo vid highway 1
Hotel Milo sett från stranden

Santa Barbara i övrigt bjöd på en avslappnad stämning, fin strand och flera trevliga matställen. Vi åt middag på Santa Barbara FisHouse (jo, stavningen är korrekt), en populär restaurang med mycket goda skaldjursrätter.
Vi hann också med en lunch på ett litet ställe ett par gator upp från stranden, Metropulos. Det var en delikatessbutik som även hade servering, och deras baguetter var en riktig tiopoängare! Sprängfyllda med färska och lokalproducerade ostar, grönsaker och charkuterier – mums!

Santa Barbara FisHouse USA

lunchmacka highway 1
Delikatessdisken och den smarriga lunchmackan

Efter denna gastronomiska upplevelse packade vi in oss i Kicki igen och tog sikte på Los Angeles, stjärnornas stad..!