San Diego

San Diego, strandparadiset

En hyfsat kort biltur söderut från L.A ligger den något mindre och mer avslappnade staden San Diego. Vi bodde på ett av de enkla dussinhotellen i norra änden av stan, vid den strandremsa som kallas Mission Beach och som är väldigt populär bland surfare.

Mission Beach i San DiegoMission Beach, en tidig morgon innan solen skingrat molnen

Kustlinjen här utgörs av en långsträckt klippavsats med drop-off på typ 10 meter, och nedanför finns en fantastisk sandstrand med finkornig sand och lagom långgrunt vatten. Trots sommarvärmen är havstemperaturen långt ifrån tropisk, utan snarare svalkande eller – om man är något av en badkruka som undertecknad – t.o.m för kall för mer än ett snabbt nätt-och-jämnt-dopp.

I San Diegos stadskärna tog vi en promenad i Balboa Park. Jättestor park, med grönområden, anlagda trädgårdar och flera muséer. Vi gjorde ett spontant besök på Museum of Man (mest för att det råkade ligga närmast när vi kom in i parken), och deras tillfälliga utställning om tortyr(!).

Vandring i San Diego San Diego monoment

Balboa Park - San Diego
Balboa Park, och en glimt ur tortyrmuséet

 

Tortyrtemat var naturligtvis obehagligt och nedslående, men liksom de fasta utställningarna kändes det intressant och tankeväckande.
De hade även texter med information om den moderna tortyr som utövas i dagens krigshärdar och fängelser.

Eftermiddagen spenderade vi slappandes på stranden, efter texmexlunch på Taco Bell (när man är såhär nära Mexikanska gränsen känns det som ett naturligt val).
På kvällen delade vi på oss, ena halvan tog en tur till de äldsta kvarteren i stan (Gaslamp Quarters) och njöt av lite folkvimmel och vansinnigt fancy sushi på restaurang Taka. Kanske den bästa sushin vi ätit, och en rolig upplevelse med personlig sushikock som stod hos oss och lagade det vi beställde efterhand.

Taka sushi restaurang - San DiegoTaka, en riktig höjdare!

 

Andra halvan av sällskapet botaniserade bland texmexställena närmare hotellet, och hittade dessutom en glassbar (Gelato Bus Stop) som serverade finfin hemmagjord glass. Rekommenderas!

Morgonen efter blev det tidig avfärd med riktning inåt land, mot öknen och dekadensen i Vegas..!