Visum, ESTA och passinformation

 

Viktiga råd inför en resa till USA!

Pass

Ett giltigt pass är ett krav. Passet ska vara maskinläsbart, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är, ett sk. e-pass. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara och då skulle ett visum krävas för inresa i USA.

Esta (inresetillstånd) eller visum

ESTA
Svenskar omfattas av ESTA som står för Visa Waiver Program vilket innebär att du inte behöver ett visum för inresa i USA, men det krävs ett godkänt inresetillstånd (ESTA). VIKTIGT! Detta ska du ansöka om senaste 3 dygn innan avresa på följande sida:

Officiell ESTA ansökan (kostar $14)

Oftast godkännes ansökan på ett par sekunder men ibland tar det längre tid. Även om du inte får godkänt direkt så är det inget att oroa sig över. Ansökan är giltig i 2 år från den dagen du ansökte.

Lista på samtliga länder som omfattas av ESTA

Krav för att få resa till USA med ESTA:

  • Innehar ett giltigt pass.
  • Ämnar att stanna i högst 90 dagar som turist. Varken arbeta eller studera.
  • Innehar en tur-och-retur-biljett.
  • Bevis på finansiell säkerhet, det vill säga tillräckligt med pengar på banken för att klara din vistelse i USA.

Visum

Visum krävs mer eller mindre i samtliga fall då du inte ska turista i USA 90 dagar eller mindre. Det finns olika visum för olika aktiviteter. Följ länken här: Amerikanska ambassaden för fullständig information om att ansöka om visum. Vid ansökan om visum kommer det att krävas en intervju vid någon av ambassaderna.

Den enda gången som Svensk, att varken behöva visum eller ESTA är när man passerar gränsen via land med till exempel bil eller buss (från Mexico eller Kanada).

Passageraruppgifter och returbiljett

Uppgifterna i din flygbokning som namn, mellannamn, kön och födelsedatum måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass. Detta är mycket viktigt!

Fyll i passageraruppgifter innan avresa
När flygbiljetten bokas är det ofta att man inte fyller i fullständiga passageraruppgifter. Flygbolagen kräver att dessa uppgifter ska vara ifyllda senast ett par dagar innan avresa. Det är uppgifter om ditt pass, födelsedatum, mellannamn med mera.

Returbiljett
USA kräver att alla turister har returbiljett, eller biljett som visar att du lämnar landet. Om ni av någon anledning inte har det rekommenderar vi att (till exempel via SAS) boka en hembiljett med öppet köp i 24 timmar precis innan avresa för att sedan kunna avboka flygbiljetten i USA. Normalt kontrolleras inte hembiljetten men det finns tillfällen då detta görs.

Adress i USA

USA kräver att du har en adress för den första natten i USA. Du bör ha den uppskriven någonstans lättåtkomligt vid passage av gränsen. Denna adress kommer även ditt flygbolag att fråga efter innan avresa.

Bagage och incheckning

Bagage
Med de flesta bolag är tillåten att checka in en väska som kan väga upp till 23 kg. Med bolag som Norwegian får man dock betala exra för bagage och maxvikten där är 20kg.

Handbagage
Handbagage är tillåtet, normalt går det bra att resa med 2 väskor där en av dem ska en handväska eller dataväska.

Lås på väskan
Väskan bör inte vara låst annat med ett så kallat TSA-lås som de amerikanska myndigheterna har godkänt. Är din väska låst med annat lås har de full rätt att bryta upp detta och ingen ersättning kommer att betalas.