Skylt över Route 66 På roadtrip på Route 66 En vacker utsikt på roadtrip på Route 66

Route 66 – En resa längs Amerikas ryggrad

Om du någonsin drömt om att korsa USA i hyrbil är chansen stor att det är Route 66 du har sett framför dig när du förställt dig hur du susar fram i en Cadillac och upptäcker USA så som det byggts för att ses. Den amerikanska författaren John Steinbeck gav den klassiska motorvägen namnet ”Mother road”, och det ligger mer än bara ett korn av sanning i det smeknamnet. Route 66 sträcker sig från det urbana Chicagos höghus och snirklar sig genom nästan hela landet och 9 delstater: Illinois, Missouri, Oklahoma, Kansas, Texas, New Mexico, Nevada och Arizona innan den mynnar ut i Kalifornien och Stilla havs-kustens mjuka vågor och palmkantade gator.

Route 66, dåtid och nutid

Från det att grunden lades 1926 har Route 66 lockat allt från lycksökare under depressionen, som lämnade städerna bakom sig för att söka efter ett bättre liv ute på landsbygden, till post-krigs euforiska femtiotalsfamiljer som packade in sig i bilen för söndagslunch på en av de många diners som fortfarande ligger kvar längs vägen och serverar milkshakes och blaskigt kaffe till jukeboxens toner. På senare tid lockar ’Mother Road’ människor från hela världen som vill upptäcka mer av Amerika än det du ser i städer som New York eller Boston.

En resa genom historien

Route 66 är en resa i tid, lika mycket som det är i geografi. Här passerar du genom alla Amerikas skepnader – från det välpolerade till det motoroljiga, från palmer till ökendamm. Storstad till kåkstad och milsvida slätter, skogar och fantastiska naturvyer. Här har du verkligen möjlighet att upptäcka det Amerika som finns bakom de stora städerna och istället lära känna småstäder och stater du knappt hört talas om innan, men som har minst lika mycket att erbjuda.

Vilken väg väljer du?

Bestäm dig för om du vill köra hela sträckan, 4000 km, eller välj den del som intresserar dig mest och hyr bil där. Kanske vill du förlora dig i Kaliforniens magi, upptäcka det soldränkta Los Angeles och det förtrollande Joshua Tree, eller är det jazz som lockar? Stanna till några dagar i St Louis och låt dig förföras av sprudlande toner innan du kör vidare i den riktning som passar bäst. Kanske mot Texas för några av världens största, saftigaste köttbitar eller siktar du istället in dig på oförglömliga naturupplevelser i Grand Canyon eller Mojaveöknen? Med din egen hyrbil är det du som väljer, Route 66 ligger där den ligger och det är du som bestämmer åt vilket håll du åker.

Höjdpunkter längs Route 66