En väg till Key West på väg från Miami En bro utanför Key West

Roadtrip från Miami till Key West

Med sina palmer, solsken, turkosblåa vatten, avslappnade atmosfär och goda mojitos är det inte konstigt att ”the Keys” har lockat till sig människor som Ernest Hemingway, presidenterna Kennedy, Truman, Roosevelt och Eisenhower. En roadtrip genom Florida Keys är en njutning för alla sinnen. Läs om att hyra bil i Miami i artikeln nedan.

Världens mest unika väg?

Att köra genom Florida Keys är en upplevelse som inte liknar någonting annat. Ordet key kommer från spanskans cayo, som betyder liten ö och det är precis vad Florida Keys är. Ett smalt pärlband av öar sammankopplade av broar och upphöjda vägar. Med Atlanten på ena sidan, och det Karibiska havet på den andra är det här en av de vackraste, och mest speciella rutterna vi kan tänka oss.

Börja i Miami och kör söderut

Påbörja din resa i Miami, och se för allt i världen till att välja en cabriolet när du väljer hyrbil. När du lämnat fastlandet bakom dig kommer du definitivt vilja fälla ner taket och njuta av att cruisa fram med vinden i håret. Om du kör i ett sträck tar det ca 3,5 timme från Miami till Key West, den yttersta ön och USAs allra sydligaste punkt. Det gör Miami – Key West till en kort och lite okonventionell roadtrip. Här är det inte vetskapen om att det ligger milsvis av ödslig motorväg framför dig som lockar, utan snarare det som finns när du kör av vägen. I Florida Keys väntar utsökt mat – nygrillad fisk och skaldjur och förstås Key Lime Pie – knaprigt pajskal fyllt med en syrlig limekräm och marängtäcke. Här finns också några av USAs bästa undervattensupplevelser och unik atmosfär, som påminner om en bladning av Havana och New Orleans.

Dykarens paradis

Eftersom vägen inte är så lång gäller det att ta sin tid vid sidan av vägen, och utforska de många guldkorn som Florida Keys bjuder på. Här finns tillexempel kontinentens enda levande korallrev och är du nyfiken på världen under vattnet, har du kommit rätt. Här hittar du både bad och förstklassig snorkling och dykning, såväl som mangroveträsk att utforska från kajak. Ta en guidad tur och paddla rätt in i träsken. Här finns också utmärkta möjligheter för sportfiske eller varför inte lite segling?

Key West

Framme i Key West väntar ett karibisk-amerikanskt paradis i femtiotals-skepnad. Pittoreska hus och avslappnad manana-mentalitet, det märks att Havana bara ligger 14 mil bort över sundet. Här talas ofta högljudd spanska och medan mörkret sänker sig passar det utmärkt både med en mojito och en cigarr… Harry S. Truman tillbringade mycket tid här och ska ha sagt ”jag har lust att flytta huvudstaden till Key West och stanna här”. Vi förstår varför.

Höjdpunkter

  • Miami är en internationell partystad med spännande arkitektur och kubanska influenser.
  • Everglades. Åk på krokodilsighseeing i Amerikas största subtropiska naturområde.
  • Key Largo. Här finns bland annat det enda levande korallrevet på den nordamerikanska kontinenten.
  • Florida Keys National Marine Sanctuary, ett skyddat marinområde i Key West.
  •  Hemingways gamla bostad som nu är museum.
  • Harry S. Trumans ”Little White House”, Key West.
  • Nyfångad, grillad fisk, key lime pie och kubanska mackor. Matkulturen i Florida Keys är härlig!