Vacker kust längs Highway 1 En bro över en dal vid Highway 1 i USA Fantastisk kustbild på Roadtrip vid Highway 1 Skylt på Higway 1 mellan San Francisco och Los Angeles

Highway 1 – USAs vackraste vägsträcka

Känd för några av USAs allra vackraste kustvyer sträcker sig Highway 1, eller Pacific Coast Highway, Coast Highway, Cabrillo Highway eller Shoreline Highway som den också kallas längs nästan hela den kaliforniska kustlinjen. Väljer du att köra denna sträcka väntar snirklande serpentinvägar längs klippstup och otrolig utsikt, samt några riktiga guldkorn att stanna till vid.

Från storstad till småstad

Highway 1 bjuder på fantastisk körglädje och är en upplevelse ingen borde gå miste om. Från Orange County i söder, till Leggett i norr sträcker sig Highway 1 inte bara förbi mytomspunna amerikanska städer som Los Angeles och San Fransisco utan även mindre pärlor som Carmel, Sonoma, Mendocino och Santa Cruz. Förutom fantastisk citypuls och romantiska småstäder i Kaliforniens vindistrikt bjuder Highway 1 förstås också på några av USAs och kanske även världens, mest fantastiska naturvyer. Här kör du förbi öde stränder, imponerande stup, klippformationer, vågor som kommer kraschande in i bergväggen, kolonier av sjöelefanter och kanske även en eller annan migrerande val ute i Stilla Havet.

Inspireras av kontrasterna

I sin helhet är Highway 1 1055 km lång och att ge sig själv två veckor att köra från San Diego till Redwood National Forest i norra Kalifornien är en fantastisk resa i behagligt tempo. Se till att hyra din bil i förväg för att så snabbt och enkelt som möjligt påbörja denna ikoniska resa, som varit en ständig inspirationskälla för både författare, musiker och filmskapare. Det fina med Highway 1 är kontrasterna. På förhållandevis kort tid, och utan att sitta flera timmar i sträck bakom ratten, har du möjlighet att se flera av USAs många ansikten, och förföras både av världsstäder och mindre samhällen såväl som av otrolig natur. Kalifornien är ett destillat av många av de sakerna vi förknippar med USA och en resa längs Highway 1 är ett utmärkt sätt att pricka in alla delstatens höjdpunkter.

Upplev det bästa av USA

På en relativt kort sträcka får du uppleva något av det bästa USA har att erbjuda, och du kan själv välja om det är campingliv i de mer otillgängliga och öde delarna i norra Kalifornien, eller de soldränkta stränderna i söder som lockar mest. Här finns verkligen någonting för alla smaker men förberedelse är, som i många andra fall, A och O för att få ut det mesta av resan. Längs delar av vägen är mobiltäckning och internet dålig, så det lönar sig att ha koll på vad du vill göra på förhand. Likaså rekommenderas det att under högsäsongen, som sträcker sig från tidiga maj till sena september, boka boende några dagar  i förväg. Hotell och motell så väl som campingplatser blir lätt fullbokade längs de mest populära sträckorna.

Höjdpunkter längs Highway 1

  • Big Sur, magiskt vackert vid Stilla Havskusten
  • Sonoma och Carmel, charmigt i vindistriktet
  • Mendocino, pittoresk småstad
  • Bodega Bay, först i raden av sömniga fiskeläger
  • Monterey
  • Pfeiffer Big Sur State Park, naturreservat med Redwoodträd
  • Santa Cruz
  • Los Angeles
  • San Fransisco