Naturskönt längs Blue Ridge Parkway

Blue Ridge parkway heter vägen som går längs krönet av bergskedjan Blue Mountains och som knyter samman nationalparkerna Shenandoah och Smoky Mountains. Det spektakulära landskapet gör Blue Ridge Parkway till en av USAs mest minnesvärda sträckor, och är en utmärkt roadtrip.

Populärast i USA

Blue Ridge Parkway är egentligen ingen nationalpark, men kan lätt misstas för att vara det eftersom den förbinder två populära parker, och själv är den mest besökta av alla USAs parkområden. Fler människor kör varje år längs Blue Ridge än besöker Grand Canyon, och det är inte svårt att förstå varför. Rutten, som finns i North Carolina på USAs östkust, bjuder på en underbar upplevelse från vår till höst. Under våren täcks bergsluttningarna av vilda blomsterängar med rhododendron och aklejor som blommar i rött, orange, rosa och vitt så långt ögat når. Nästan vackrast är dock hösten, när träden står i intensivt djupröd, gul och klargrön skrud. När du än väljer att åka är Blue Ridge Parkway en garanterat naturskön sträcka som kommer bjuda på en fantastiskt roadtrip-upplevelse och många aktiviteter längs vägen.

Ta din tid

Det går bra att hyra bil på en av de fyra närliggande flygplatserna, i ett sträck tar Blue Ridge Parkway ca 10-12 timmar att köra, men för att verkligen hinna med att njuta av det som bjuds längs vägen rekommenderar vi i alla fall 3-5 dagar. På så sätt får du tid att stanna vid och uppskatta några av de många fina upplevelser som återfinns i området.

Mat och naturupplevelser om vartannat

I USA handlar det ofta om häftiga naturupplevelser och Blue Ridge Parkway är inget undantag. Här finns mäktiga vattenfall, förstklassiga vandringsleder, höga toppar med milsvid utsikt över bergskedjor och vackra dalar med gemytliga små samhällen. Här finns dessutom många små museum med lokala utställningar – som konsthantverk av Appalacheeindianer och gamla gårdar som blivit omgjorda till besökscenter. Som kronan på verket kan Blue Ridge Parkway dessutom stoltsera med riktigt god lokal mat – småskaliga producenter drar nytta av de många mikroklimaten för att odla allt från kiwi till saffran och fikon. Staden Staunton, vid Blue Ridge Parkways milepost noll, är ett mecka för gourmeter och utgör startpunkten för en lika välsmakande som vacker resa genom USA.

Några höjdpunkter längs vägen:

  • Staunton – matmecka för finsmakaren
  • Humpback Rocks – 45 minuters vandring till en utkiksplats med 270-gradig utsikt över bergen
  • Peaks of Otter – se solnedgången över en sjö med bergstoppar i bakgrunden
  • Smoky Mountains – de 40 milen fram till Smokey Mountains är sträckans mest imponerande
  • Craggy gardens – sent i maj blommar Rhododendron