Nyttig Information för resor till USA

Missa inte: Reseinformation om pass, visum och ESTA

Åldersgräns

USA har åldersgränsen 21 år för alkohol och gambling (för gambling finns där någon enstaka delstat med 18 år).

Elektricitet

I USA använder man 110v 60Hz spänning i elnätet, det är inte samma som Sveriges 240v 50Hz. Detta innebär att inga elektriska apparater som inte går att köra på 110 volt kommer att fungera. Laddare till kamera och mobil brukar inte vara några problem. Rakapparater fungerar sällan i USA, kontrollera laddaren innan din resa. Reseadapter behövs och finns att köpa billigt på t.ex. Clas Ohlsson och Kjell & Company.

Vattnet

Kranvattnet går bra att dricka i USA, det kommer ofta att smaka mer klor än vad du är van vid. Flaskvatten finns alltid att köpa.

Tidsskillnad: USA – Sverige

Tidsskillnaden är 6 till 9 timmar mellan USA och Sverige (New York 6 timmar, Las Vegas och Kalifornien 9 timmar). USA ligger efter oss i tiden. I USA tillämpas sommartid fr.o.m. andra söndagen i mars t.o.m. första söndagen i november. Deras sommartid sammanfaller alltså inte med svensk sommartid, detta gör att under några veckor om året är skillnaden 5 till 8 timmar. Hawaii och Alaska är ytterligare efter oss i tiden. För exakta klockslag runt om i USA (just nu), ta en titt här.

USA Sverige tidsskillnad

Telefoni

USA har landsnummer +1 och Sverige +46. När man använder landsnummer så ska man plocka bort första nollan i telefonnumret. Din mobiltelefon kommer att fungera fint, priserna varierar mellan operatörerna, så kolla din operatörs prislista innan resan. Billigaste sättet att ringa hem på din resa är om du har dator eller smartphone med dig. Du kan då ringa via Internet med IP-telefoni, till exempel Skype eller Viber. USA:s nödnummer är 911. För mer information och om kontantkortslösningar i USA, läs vår avsnitt ringa i USA.

Internet

Internet är välutvecklat i USA och det är ungefär som i Sverige. Ibland kan man hitta gratis WIFI-spots (Starbucks är ofta ett bra ställe för det)

Trafiken

I USA är det högertrafik som gäller. Trafiken är lite tuffare men rätt lik Sveriges med vissa undantag. Motorvägarna är ofta väldigt stora med många filer. Bilar kör om på båda sidor så det gäller att vara uppmärksam. Vid rött ljus i korsningar får man göra högersväng under iakttagande av stor försiktighet. Känner ni er inte säkra på att göra en högersväng vid rött ljus är det såklart bäst att vänta även om vissa bilar börjar tuta. OBS! Vissa trafikregler kan variera mellan delstater.

Helgdagar i USA

USA har ganska många helgdagar som kan vara bra att känna till, de flesta ändrar datum varje år. De två största helgdagarna är nationaldagen den 4 juli och nyår. Båda dessa dagar firas ordentligt i många städer i USA och ofta skjuts det raketer båda dagarna.

Helgdagar som infaller samma datum varje år:

 • Nyårsdagen -1 januari
 • Nationaldagen – 4 juli
 • Veterans Day – 11 november
 • Juldagen – 25 december

Helgdagar som infaller på olika datum:

 • Martin Luther Kings dag – tredje måndagen i januari
 • Presidentens dag – tredje måndagen i februari
 • Memorial Day – sista måndagen i maj
 • Självständighetsdagen – första måndagen i juli
 • Labour Day – första måndagen i september
 • Columbus dag – andra måndagen i oktober
 • Thanksgiving Day – fjärde torsdagen i november

Temperatur

I USA används Fahrenheits skala istället för Celsius som här hemma. Nedan följer några exempel på olika temperaturer. För alla andra temperaturomvandlingar använd formeln nedan.

Fahrenheit till Celsius

°C = (°F – 32) * 5/9
0°F = -18°C
14°F = -10°C
32°F = 0°C
50°F = 10°C
68°F = 20°C
86°F = 30°C
104°F = 40°C

Viktmått

1 ounce (oz.) = 28,35g
1 pound (lb). = 453g

Längdmått

1 inch = 2,54 cm
1 foot = 30,48 cm
1 yard = 91,44 cm
1 mile = 1,6 km

Rymdmått

1 pint = 0,473 l
1 quart = 0,946 l
1 gallon = 3,785 l
Gallon används av bensinmackar.