FAQ om ESTA och visum till USA

Behöver jag ansöka om visum för att resa till USA?
Som svensk behöver man inte visum till USA men man måste göra en ESTA-ansökan online senaste 3 dagar innan avresa. Detta är inget visum utan endast ett resetillstånd. En godkänd ESTA-ansökan är inte en garanti på inresa i USA. Reser du till USA via landgränsen från Kanada eller Mexiko behövs inte en godkänd ESTA.

Var ansöker jag om ESTA?
Du fyller in ansökan på denna sida, esta.cbp.dhs.gov. OBS! Använd ingen annan sida! Där finns flertalet andra sidor som gör det som tredjepart till ett högre pris.’

Vad kostar ESTA?
Priset är 14 dollar per ansökan. Är priset högre bör du kontrollera så att du är på rätt sida

Behöver jag ansöka om ESTA för varje ny USA resa?
Nej, en ESTA ansökan har 2 års giltighetstid och gäller från den dagen du ansökte. Via deras hemsida kan du kontrollera status på din senaste ansökan när som.

Vad är maximalt antalal dagar jag kan stanna?
Som vanlig turist, utan ett speciellt visum är 90 dagar det längsta du kan stanna i följd. Efter detta måste du lämna Nordamerika för att kunna få nya dagar i USA.

När behöver jag visum?
Du behöver visum om du vill arbeta, studera eller stanna längre än 90-dagar som turist.

Hur ansöker jag om visum?
Du ansöker om visum via Amerikanska ambassaden. Länk till ambassadens hemsida, här hittar du vilka visum som finns och ansökningsblanketter.

Finns det risk att jag blir nekad inresa i USA?
Att som svensk bli nekad inresa är mycket osannolikt. I de fall där det skulle kunna hända är om USA misstänker att man gör olagliga aktiviteter i landet, t.ex. att man arbetar. Blir USA misstänksamma kommer du att bli förhörd i ett sidorum. Försök att vara så ärlig du bara kan, besvara deras frågor och var hjälpsam.

Behöver mitt pass vara giltigt i 6 månader efter hemresa?
Nej! Ditt svenska pass behöver endast vara giltigt under din vistelse i USA. Tänk på att dessa regler gäller i USA, andra länder kan ha andra regler.

Var hittar jag mer och alltid uppdaterad information om inreseregler till USA?
På USA.se uppdateras informationen kontinuerligt. Läs mer om Visum, pass och ESTA. Besök även U.S. Customs and Border Protection, som är USA:s officiella sida. Vi rekommenderar även att se bland annat denna video.