Arbeta i USA

Vad är ett green card och när krävs det?
För att få arbeta lagligt i USA krävs ett arbetstillstånd (work permit). Detta arbetstillstånd kallas green card, trots att det byråkratiska namnet egentligen är Permanent Resident Card (PRC).

Vem kan ansöka om ett Green Card?
Det finns fyra vägar till ett green card, förutsatt att man redan är född och då inte i USA:

  • Gifta sig med en amerikansk medborgare och ansöka om VISA for an Alien Spouse.
  • Ha nära släktingar som är amerikanska medborgare.
  • Få ett arbete i USA och få sin arbetsgivare att ansöka åt en. Denna kategori har ett visst antal platser per år och dessa är fördelade så att professorer, högt utbildade, idrottsproffs, skådespelare och fotomodeller på topnivå har förtur. För att ha en chans under kategorin ”högt utbildad” så bör man minst ha 4-årig examen från universitet, även om det inte räcker i många fall.
  • Delta i Diversity Immigrant Visa Program, även kallat Green card-lotteriet. För att alla ska ha en chans, oavsett bakgrund, har detta lotteri instiftats med ungefär 50.000 vinnare per år. Detta har gjort att det finns ett enormt sug efter att delta och begränsningar har införts från år till år för olika länder. Det finns även massor av företag som försöker tjäna pengar på detta lotteri, som är gratis om man använder den officiella webadressen som vi länkar till. Anmälan sker mellan oktober och december varje år.

Läs mer